Welkom
Have an account? Log in or

Bezoekrecht grootouders

Bezoekrecht grootouders

Sylvie D.

Beste
Wat zijn de rechten van een grootouder om zijn/haar kleinkind te mogen zien.
Zijn er bepaalde factoren die in het voor- of nadeel kunnen zijn? Moet er een band aangetoond worden? En hoeveel dagen per week of maand bedraagt dat recht? Kan dat in een bezoekruimte plaatsvinden? Mag de grootouder zelf bepalen wat met het kind te doen en waar naartoe te gaan? Wat als dat bezoek moment samen valt met hobby’s of doktersafspraken?
Het gebeurt wel eens dat de relatie tussen de ouders en de grootouders vertroebelen. Meer dan eens heeft dat tot gevolg dat de grootouders ook de kleinkinderen niet meer mogen zien. Gelukkig hebben de grootouders bezoekrecht ten aanzien van de kleinkinderen.
Dit bezoekrecht kunnen de grootouders afdwingen via de rechtbank. Ze moeten daarbij zelfs geen persoonlijk band met het kind kunnen aantonen. Ook elke andere persoon kan aan de rechtbank om een bezoekrecht vragen, maar die moeten dan wel aantonen dat er al een persoonlijke band met het kind bestaat.
De rechtbank zal altijd beslissen in het belang van het kind. Wanneer het contact met de grootouders niet in het beste belang van het kind blijkt te zijn, kan een rechter dit contact weigeren.
Hoe dat contact tussen het kind en de grootouders er precies moet uitzien, wordt bepaald door de rechtbank en hangt af van de concrete omstandigheden. In de praktijk wordt vaak maar een grootouder-bezoekrecht toegekend voor enkele uurtjes per week. Een pak minder dan een gescheiden ouder bijvoorbeeld.
Vooraleer je effectief naar de rechtbank stapt om een bezoekrecht voor grootouders af te dwingen, probeer je best eerst tot een minnelijke regeling te komen. Dat zal de relatie met de ouders – en bijgevolg ook met het kleinkind – enkel ten goede komen.
Share Button

Comments are closed.