Welkom
Have an account? Log in or

Wie betaalt de begrafeniskosten?

Wie betaalt de begrafeniskosten?

Anja D

Ik heb een vraag in verband met begrafeniskosten. Ik heb al jaren geen contact meer met mijn moeder en zus. Mijn moeder heeft er altijd een flamboyante levensstijl op nagehouden en boven haar stand geleefd. Daardoor zijn er schulden gemaakt en heeft mijn moeder ook jaren onder schuldbemiddeling gestaan. Er is dus geen financiële reserve.
Wat gebeurt er als mijn moeder overlijdt? Moet ik mee betalen voor de begrafeniskosten? Of kan ik deze kosten weigeren?

Dag Anja

Als je ouders overlijden, komen daar – naast alle zorgen – vaak ook heel wat kosten bij kijken. Er is de uitvaartdienst, de teraardebestelling, eventueel de koffietafel achteraf, …

Maar wat als je al jaren geen contact hebt met je ouders? Of als je de begrafenis niet kan of niet wil betalen?

Normaal worden de kosten van de begrafenis betaald door de nalatenschap. Eén van de erfgenamen kan de factuur gewoon aan de bank bezorgen en de bank zal deze betalen van de rekening van de overledene. Zelfs als de rekening geblokkeerd is.

Dit alles op voorwaarde dat er voldoende geld op staat natuurlijk. Staat er niet genoeg geld op de rekening, dan zal iemand anders de factuur moeten betalen. Hiervoor kijkt de begrafenisondernemer naar de erfgenamen.

De erfgenamen zijn immers verplicht de begrafeniskosten te betalen! Het zijn immers de erfgenamen die later de erfenis zullen krijgen. Zij zullen dus – naargelang van wat ze krijgen uit die erfenis – moeten betalen.

Maar ook erfgenamen die de nalatenschap verwerpen, kunnen worden verplicht om de begrafeniskosten te betalen. Ook als ze al jarenlang geen contact meer hebben met de ouders.

Is er werkelijk niemand die de begrafenis wil of kan betalen, dan verzorgt de gemeente een ‘minimale begrafenis

 

Zelf een vraag stellen? Neem contact op!

Share Button

Comments are closed.