Welkom
Have an account? Log in or

Beelden dashcam rechtsgeldig of niet?

Beelden dashcam rechtsgeldig of niet?

Beelden dashcam rechtsgeldig of niet?.

Nabil A

Iemand veroorzaakte opzettelijk een auto-ongeluk. Het ongeluk werd ook gefilmd met een dashcam. Kunnen deze dashcambeelden gebruikt worden om te bewijzen wie er in fout was?

Dag Nabil

Heel vaak wordt ons gevraagd of dashcambeelden rechtsgeldig zijn? De discussie is al zo oud als dashcams zelf.  Maar het antwoord op de vraag is nog niet zo eenvoudig.

Wat zegt de wet?

De verkoop en het bezit van dashcams is toegelaten in België, zoveel is zeker.

Filmen op de openbare weg mag dan weer niet. Enkel de overheid mag filmen op zogenaamde niet-besloten plaatsen (zoals de openbare weg).

Maar ook als je niet filmt op de openbare weg en enkel op privéplaatsen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je je camera aangeven aan de politie en ook een zogenaamd verwerkingsregister bijhouden.

Daarnaast is er ook nog het hele aspect van privacy. Nog los van de vraag of je camera aan alle wetgeving voldoet. Wanneer je iemand herkenbaar in beeld brengt, – met zijn gezicht, zijn nummerplaat of wat anders – mag je die beelden enkel publiek maken als die persoon daarvoor zijn toelating geeft.

 

Beelden dashcam rechtsgeldig?

De meeste dashcams voldoen echter aan geen enkele van deze vereisten: ze zijn niet aangegeven, er wordt geen verwerkingsregister bijgehouden en vaak worden de beelden daarvan zomaar online gegooid.

En dan rijst de vraag wat de juridische waarde is van die beelden? Of die dashcambeelden zomaar voor de rechtbank mogen worden gebruikt?

En ook daar is de wet niet zo duidelijk over. Belangrijk is alleszins de zogenaamde Antigoon-leer. Die houdt in dat onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal enkel nietig wordt

  • als de wet de nietigheid uitdrukkelijk oplegt, of
  • als het bewijs daardoor onbetrouwbaar is geworden, of
  • als het gebruik van het bewijs in strijd is met het recht op een eerlijk proces.

Er zijn maar weinig regels die de bepalen dat onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal ook effectief nietig is en dus niet meer gebruikt mag worden. Elke rechter zal dus voor zichzelf moeten oordelen of dashcambeelden nog wel betrouwbaar zijn. En dat betekent dat de ene rechter de beelden toelaat, terwijl de andere ze verbiedt.

Zelf een vraag stellen? Modelbrief- of document nodig? Neem contact op.

Share Button

Comments are closed.