Geluidsoverlast: wat doen?
Wanneer je buren te veel lawaai maken, kan dat de relatie ernstig verzuren. Burenhinder is één van de meest voorkomende oorzaken dat buren ruzie hebben. Maar hoe omgaan met geluidsoverlast. Wat doen bij burenhinder of nachtlawaai.
Een goede buur…
Hoe gaat dat spreekwoord ook al weer? Een goede buur is beter dan een verre vriend? En dat klopt als een bus. Je buur woont namelijk vlak naast je. 24 uur op 24, 7 dagen op 7…
Veroorzaakt je buur nachtlawaai of burenhinder, dan spreek je hem daarover best zelf aan! Misschien was je buur zich niet helemaal bewust van de burenhinder die hij veroorzaakte. Of misschien is hij wel héél redelijk en luistert hij naar wat je te vertellen hebt.
Kortom, als je je buur niet aanspreekt over de burenhinder, weet hij vaak niet eens wat er aan de hand is. Spreek hem daarom aan vooraleer je naar drastischer middelen grijpt.
Klacht bij de politie
Blijft je buur halsstarrig voor nachtlawaai zorgen? Houdt hij geen rekening met je vragen? Of wilt hij zelfs helemaal geen gesprek? Dan kan je ook naar de politie stappen.
Dat kan trouwens niet alleen voor nachtlawaai.
Ook tussen 7u ’s ochtends en 22u ’s avonds is het verboden om onnodig lawaai te maken dat de buren stoort.
De politie komt dan ter plaatse om vaststellingen te doen. Zij kunnen ook bemiddelen, een einde maken aan het lawaai en zelfs een proces-verbaal opmaken.
Dat PV gaat dan naar de procureur. De procureur kan een minnelijke schikking opleggen of de zaak zelfs voor de strafrechter brengen. Als de procureur de zaak seponeert, kan er in veel gevallen ook een gas-boete worden opgelegd.
Vrederechter
Als laatste redmiddel kan je ook naar de vrederechter stappen.
Vooraleer je een “echte” juridische procedure start, kan je ook een verzoeningsprocedure bij de vrederechter opstarten. Een verzoeningsprocedure is gratis en je hebt er zelfs geen advocaat voor nodig. Je kan deze procedure opstarten met een gewone brief aan de bevoegde vrederechter.
De vrederechter nodigt alle partijen dan uit in zijn bureau (dus niet in de openbare zitting) en probeert hen te verzoenen. Als de partijen samen tot een akkoord komen, dan giet de rechter dit in een PV. Dit PV is evenveel waard als een gewoon vonnis. De partijen moeten zich daar achteraf dus ook aan houden.
Lukt de verzoeningsprocedure niet, dan kan je nog steeds een gewone procedure voor de vrederechter beginnen. Daarin kan je de vrederechter vragen om:
- de buur nog te verbieden lawaai te maken
- een dwangsom op te leggen als de buur toch nog lawaai maakt
- een schadevergoeding toe te kennen
Modelbrief of -document nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op.