Welkom
Have an account? Log in or

Erfenis blijft maar aanslepen

Erfenis blijft maar aanslepen

Anja J.

In januari heb ik een brief gekregen van een nalatenschap van een grootvader. We hebben alles gedaan wat de notaris vroeg. In juli stuurde hij nog dat het dossier compleet was, maar dat was het laatste contact. Sindsdien heb ik niets meer gehoord en nog niets ontvangen. Ik stuur wekelijks een mail en ik krijg geen antwoord, kan dit zomaar?

 

Dag Anja

In Vlaanderen moet de aangifte van nalatenschap zijn ingediend binnen de 4 maanden na het overlijden. Binnen de 6 maanden na het overlijden moeten de successierechten zijn betaald.

Maar in de praktijk duurt het vaak veel langer. Hoe lang duurt zo’n erfenis regelen?

Het regelen van een erfenis kan nogal wat tijd in beslag nemen. Een periode van maanden is lang, maar lang niet uitzonderlijk. Het afwikkelen van een erfenis duurt al gauw een jaar.

Het duurt zelfs nog langer als

  • er geen testament is
  • er goederen in het buitenland zijn
  • er discussie is tussen de erfgenamen

Goeie afspraken maken natuurlijk goeie vrienden. Spreek daarom op voorhand aan uw notaris hoe lang hij of zij denkt nodig te hebben. En lever zelf ook op tijd alle nodige documenten.

Probeer je notaris telefonisch en per mail te bereiken en een nieuwe afspraak te beleggen.

In het slechtste geval kan je terecht bij de Kamer van Notarissen. Die kan je notaris op de vingers tikken. Omdat dit waarschijnlijk een effect heeft op de relatie met je notaris, houd je dit best als laatste redmiddel.

 

Een modelbrief of -document nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op!

Share Button

Comments are closed.