Welkom
Have an account? Log in or

Buitengewone kosten na echtscheiding

Buitengewone kosten na echtscheiding

Buitengewone kosten na de echtscheiding? Wie betaalt wat?

Koen C.

Mijn ex heeft exclusief het volledige kindergeld toegewezen gekregen. Buitengewone kosten gedeeld. Welke kosten precies moeten met dat kindergeld gedekt worden? Bestaat er een lijst over? Moet zij bvb daar de kleding van voorzien in co ouderschap? Vraag betreft specifiek aanwending kindergeld!!

Dag Koen

Volgens het Burgerlijk Wetboek zijn de gewone kosten “alle gebruikelijke kosten met betrekking tot het dagelijkse onderhoud van het kind”. Die gewone kosten zijn meestal afhankelijk van de verblijfsregeling en/of het onderhoudsgeld. Als de kinderen evenveel tijd doorbrengen bij de beide ouders of betaalt één van de ouders onderhoudsgeld, dan gaat men ervan uit dat de buitengewone kosten daarmee gedekt zijn.

Anders is het gesteld met de zogenaamd buitengewone of verblijfsoverschrijdende kosten. Dat zijn alle “uitzonderlijke, noodzakelijke of onvoorzienbare uitgaven die voortvloeien uit toevallige of ongewone gebeurtenissen en die het gebruikelijke budget voor het dagelijkse onderhoud van het kind dat desgevallend als basis diende voor de vaststelling van de onderhoudsbijdragen, overschrijden.”

Ook deze buitengewone kosten worden gedeeld in de EOT-akte of in het vonnis. Meestal omschrijft het vonnis ook wat er onder moet worden verstaan. Is dat niet het geval, dan wordt onder buitengewone kosten meestal het volgende verstaan:

Uitzonderlijke medische en paramedische kosten
Denk aan: hospitalisatie, operaties, … maar dus niet een gewoon doktersbezoek

– Bijzondere kosten verbonden aan de schoolse opleiding
Denk aan inschrijvingsgeld, meerdaagse schooluitstappen, abonnement op het openbaar vervoer, huur van een kot, … maar dus niet de kosten van maaltijden, zwemlessen, …

– Bijzondere kosten verbonden aan de ontwikkeling van de persoonlijkheid en ontplooiing van het kind
Denk aan kosten rijschool, hobbies, …

Modelbrief of -document nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op.

Share Button

Comments are closed.