Mag je de politie filmen? Die vraag stelt iedereen zich telkens er weer een spectaculair telefoon- of dashcamfilmpje van de politie opduikt. De antwoorden die je vindt op het internet, lopen sterk uiteen. Tot nu?
Politie filmen
Laat ons maar direct met de deur in huis vallen. Er is geen enkele wet die je verbiedt om de politie te filmen.
Maar wat dan met de privacy? Ook de privacywetgeving verhindert je niet om de politie te filmen en al helemaal niet als dat gebeurt op de openbare weg of in je eigen huis. Al moet je wel een goeie reden hebben om die mensen te filmen. Een portret wordt immers beschermd door het portretrecht.
Dat bevestigde de bevoegde minister van Binnenlandse Zaken al in 2014, naar aanleiding van een parlementaire vraag over het onderwerp. Ook de politie van Antwerpen bevestigt dat standpunt op haar informatieve website die binnenkort online komt.
Camera in beslag
Als de politie je niet mag verbieden om te filmen, dan mag de politie ook je camera niet in beslag nemen. Dat kan de politie pas op het ogenblik dat je een misdrijf begaat, bijvoorbeeld door de filmpjes achteraf online te plaatsen zonder toestemming.
Verspreiden
Dat je de politie mag filmen, betekent echter nog niet dat je beelden ook zomaar mag verspreiden, bijvoorbeeld door ze online te zetten. Daarvoor heb je de toestemming nodig van iedereen die herkenbaar in beeld wordt gebracht.
Op dit principe geldt wel een belangrijke uitzondering! De pers mag wél filmpjes verspreiden, zelfs zonder toestemming van alle betrokkenen. Ze kunnen zich daarvoor beroep op de persvrijheid. En die persvrijheid geldt niet alleen voor professionele journalisten.
Onlangs benadrukte het Hof van Beroep te Gent dat die uitzondering ook geldt voor zogenaamde burgerjournalisten.
Modelbrief- of -document nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op.