Welkom
Have an account? Log in or

Minderjarige verhoren zonder de ouders

Minderjarige verhoren zonder de ouders

Anja G.

Mag de politie een kind van 14 jaar uit school halen en dan als minderjarige verhoren zonder de ouders te verwittigen?

Dag Anja

De politie mag inderdaad een minderjarige verhoren zonder de ouders hiervan op de hoogte te brengen. Hoewel de politie de ouders meestal zal informeren, hebben de ouders zeker geen ‘recht’ om altijd op de hoogte te zijn. Integendeel, in sommige gevallen kan de politie ervoor kiezen de ouders zeker niet op de hoogte te brengen.

Eenmaal de minderjarige van zijn vrijheid beroofd (gearresteerd) is, dan is de situatie echter anders. Als de minderjarige gearresteerd is, dan worden de ouders wel op de hoogte gebracht. In dat geval moet de politie zo snel mogelijk de ouders inlichten over de arrestatie, de redenen waarom de minderjarige gearresteerd wordt en waar de minderjarige vastgehouden wordt.

Maar zelfs als de minderjarige gearresteerd is, hebben de ouders nog niet het recht om bij het verhoor aanwezig te zijn. Zij mogen de minderjarige enkel geruststellen.

Een minderjarige die gearresteerd is, heeft wel altijd recht op bijstand van een advocaat. Dat noemen we de Salduz-rechten. Wil je weten wat die Salduz-rechten precies inhouden, lees dan zeker ook deze pagina! Het komt erop neer dat een minderjarige in dat geval recht heeft op een vertrouwelijk gesprek met een advocaat vóór het verhoor. Ook tijdens het verhoor moet er verplicht een advocaat aanwezig zijn. De minderjarige kan zelfs geen afstand doen van dit recht.

Modelbrief of -document nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op!

Share Button

Comments are closed.