Welkom
Have an account? Log in or

Rijverbod maar rijbewijs niet binnengebracht

Rijverbod maar rijbewijs niet binnengebracht

Rijverbod maar rijbewijs niet binnengebracht

Lieven D.

Ik heb een probleem. Mijn rijbewijs is ingetrokken. Daardoor moet ik dat nu inleveren op de griffie van de politierechtbank. Een tijd geleden is mijn rijbewijs echter verloren gegaan. Daardoor kan ik het nu niet binnenbrengen . Moet ik nu eerst een nieuw rijbewijs aanvragen en dat dan binnenbrengen?

Dag Lieven

Als de rechtbank je veroordeelt tot een rijverbod, dan duurt het enkele weken voor de wijkagent het rijverbod komt betekenen. Na de betekening door de wijkagent heb je 4 werkdagen de tijd om het rijbewijs binnen te brengen op de griffie. Het rijverbod gaat alleszins in op de vijfde dag die volgt op de betekening.

Ben je nog maar pas veroordeeld door de rechtbank, dan heb je dus nog even tijd. Doe onmiddellijk aangifte van verlies bij de politie en vraag een nieuw rijbewijs aan. Dat duurt in de meeste gemeenten maar 5 werkdagen.

Is de wijkagent al langs geweest, dan heb je nog maar 4 werkdagen om het rijbewijs binnen te brengen op de griffie. Je zou ook nu nog een nieuw kunnen aanvragen, maar dat wordt erg krap. Breng je je rijbewijs te laat binnen, dan wordt het rijverbod in elk geval met even veel dagen verlengd.

Kan je je rijbewijs helemaal niet inleveren op de griffie, dan kan je daarvoor nog een extra boete krijgen. Die bedraagt 1.600 euro tot 16.000 euro. Eventueel kan de rechter ook verzachtende omstandigheden aannemen.

Ga IN GEEN GEVAL rijden nadat het rijverbod is betekend. Doe je dat toch, dan riskeer je een gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar en/of een geldboete van 4.000 tot 16.000 euro en alleszins een (bijkomend) rijverbod van minstens 3 maanden tot zelfs levenslang.

De straffen hierboven worden bovendien verdubbeld als je maximaal 3 jaar eerder al voor gelijkaardige feiten werd veroordeeld!

Heb je vragen over je verkeersboete of je rijverbod? Stel ze gratis op www.overtreding.be. 

Wil je zelf een vraag stellen? Neem dan contact op!

 

Share Button

Comments are closed.