Welkom
Have an account? Log in or

Mag de verhuurder zomaar binnen in de huurwoning?

Mag de verhuurder zomaar binnen in de huurwoning?

Kelly S.

Mag de verhuurder zomaar binnen komen op de dag dat zij zegt?

We hebben een huurcontract sinds juni 2014. De verhuurder heeft via brief (op 3 manieren ons bezorgd) laten weten dat ze zou binnenkomen. Ze verplicht ons ook om die dag de mazoutketel te laten onderhouden. Mag zij dit doen, afspraken maken in onze plaats?
Ook krijgen we het verwijt dat we tuin niet onderhouden. Hij is vorige maand nog maar volledig gesnoeid. Dit kan zij niet zien want is ingesloten tuin. Ze stelt ons ook in gebreke dat het onkruid niet van de oprit is. Ook moet volgens haar de bomen voortaan in de voortuin gesnoeid worden. Mag ze dit allemaal zo maar eisen? En ons in gebreke stellen?
En het onderhoud van het dak, is dit voor ons?

Dag Kelly

Als huurder heb je recht op privacy, ook tegenover de verhuurder.

De huisbaas mag bijvoorbeeld wel een ‘bezoekrecht’ opnemen in het huurcontract, maar dat bezoekrecht mag enkel dienen om herstellingen uit te voeren, om toegang te verlenen aan een makelaar, … De verhuurder mag dus wel nagaan of je het huis goed onderhoudt, maar de verhuurder mag je niet vertellen hoe je moet leven.

In geen geval mag de verhuurder binnenkomen zonder je daarvan op de hoogte te brengen, dat is namelijk huisvredebreuk en strafbaar.

Wist je trouwens dat je als huurder de sloten mag laten vervangen zonder dat je een sleutel aan de huisbaas moet geven. Je moet enkel op het einde van het huurcontract de woning herstellen in de oorspronkelijke staat. Je steekt dan best het oude slot terug of geeft hem alle sleutels van het nieuwe slot (als dat van dezelfde kwaliteit is)

Welke herstelling en onderhoud voor de huurder zijn en welke voor de verhuurder, lees je hier.

Wil je zelf een vraag stellen? Neem dan contact op!

 

Share Button

Comments are closed.