Welkom
Have an account? Log in or

OCMW vordert geld terug van ouders

OCMW vordert geld terug van ouders

OCMW vordert geld terug van ouders

Tina C.

Mijn moeder heeft een brief gekregen van CPAS (OCMW) Luik ivm mijn halfbroer van 35 jaar.

Deze heeft op 18-jarige leeftijd het huis verlaten we hebben nooit meer iets vernomen van hem.

Nu vordert het OCMW geld terug van de ouders, voor een bedrag van 668 EUR per maand.

Kan hij dit zomaar eisen?

Dag Tina

Zolang de kinderen niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, blijven de ouders onderhoudsplichtig (301 B.W.). Ze moeten het kind in de eerste plaats ‘onderhouden’ in natura, met een dak boven het hoofd, eten op tafel, … maar deze onderhoudsplicht kan ook puur financieel zijn, door het betalen van onderhoudsgeld.

De onderhoudsplicht loopt zolang de kinderen niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Wat dat precies betekent, is betwist. Maar het staat wel vast dat bijvoorbeeld studenten recht hebben op onderhoudsgeld zolang ze studeren en op voorwaarde dat hun studie een normaal verloop kent. Als het kind geen respect heeft voor de ouders, kan de onderhoudsplicht in sommige gevallen komen te vervallen (371 B.W.).

Krijgt een student een uitkering van het OCMW, dan moet het OCMW in principe die steun (gedeeltelijk) terugvorderen van de ouders.

De bijdrage wordt bepaald op grond van het inkomen van de onderhoudsplichtige en zijn echtgenoot. In sommige gevallen betalen stiefouders dus mee voor hun stiefkinderen. Al is ook dat laatste betwist.

Aangezien het hier gaat om een uitvoering van de onderhoudsverplichting, zijn er wel enkele nuances. Het onderhoudsgeld moet namelijk in verhouding staan met de behoeften van het kind én het vermogen van degene die moet betalen (Art 208 BW).

 

Modelbrief of -document nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op.

Share Button

Comments are closed.