Welkom
Have an account? Log in or

Huurder leeft zijn verplichtingen niet na

Huurder leeft zijn verplichtingen niet na

Marleen V.

In het contract van onze huurder staat dat hij een domiciliëring moet hebben voor de huur, een brandverzekering moet voorleggen en betalen en jaarlijks moet instaan voor het onderhoud van de verwarmingsketel.

Elk jaar moeten we hier meermaals om vragen en e-mails versturen. Dit jaar moesten we hem zelfs aangetekend aanschrijven om deze attesten te krijgen.

Nu blijkt dat hij zijn brandverzekering maar voor 3 maand betaald heeft en weer geen volgende betaling doet. De huur wordt 8 van de 12 maanden te laat betaald. De mazoutketel had hij afgekoppeld om met een tonnetje van 25 l mazout te verwarmen. De brander van 2 jaar is nu stuk. De filter was ook afgekoppeld. De muren zijn geïsoleerd, maar hij boort gaten in de muur zonder toestemming.

Vandaag hebben we vastgesteld dat de afloop van het bad stuk is: heel de kruipkelder is vochtig. We hebben nochtans geen reactie of melding ontvangen.

Kortom, de huurder leeft zijn verplichtingen niet na. Wat kunnen wij nog ondernemen opdat hij het contract naleeft?

Dag Marleen

De wet legt een aantal verplichtingen op aan de verhuurder en andere aan de huurder.

 

Plichten huurder?

De huurder moet in de eerste plaats op tijd de huur betalen. Een keertje te laat kan geen kwaad, maar het mag geen maandelijkse gewoonte zijn.

De huurder moet ook de mazoutketel onderhouden en de attesten daarvan aan de verhuurder bezorgen. Hij is ook verplicht de aanwijzingen van de fabrikant te volgen en mag al zeker geen veranderingen aanbrengen aan de ketel.

Op het einde van het contract moet hij de woning ook achterlaten zoals hij ze gekregen heeft of de schade herstellen. Daarbij is een ondertekende en geregistreerde plaatsbeschrijving van groot belang.

 

Rechtbank?

Doet de huurder dat allemaal niet, dan kan je terecht bij de rechter. Zorg dan wel dat je voldoende kan bewijzen dat je de huurder al verschillende keren schriftelijk op zijn plichten hebt gewezen.

Heeft hij zich nog niet in regel gesteld – en is er bovendien  een achterstal – dan kan je met een eenvoudig verzoekschrift naar de vrederechter stappen. De rechter kan de huurder opleggen zich in regel te stellen of de huurovereenkomst beëindigen lét schadevergoeding.

 

Modelbrief of -document nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op!

Share Button

Comments are closed.