Welkom
Have an account? Log in or

Mag de kotbaas zomaar binnen?

Mag de kotbaas zomaar binnen?

Nancy V.

Beste, mijn dochter zit op kot in Antwerpen. De eigenares hiervan “eist” op regelmatige tijdstippen (lees meermaals per jaar) controle te doen van de kamers. Heeft zij hiertoe het recht? Ze laat dit wel steeds vooraf weten, maar nu valt dit wel samen met de examenperiode. Mag de kotbaas zomaar binnen?

Dag Nancy

Een kot valt niet onder de Woninghuurwet. Dat is de wet die de meeste bescherming geeft. Bij een huurcontract dat niet onder Woninghuurwet valt, heeft de kotbaas dus een stuk meer vrijheid.

Maar de verhuurder moet in elk geval ‘het rustig genot verzekeren’. Dat geldt ook voor een studentenkot. Dat rustig genot betekent onder meer dat de verhuurder niet zomaar mag binnenvallen wanneer haar dat uitkomt.

Maar kijk ook zeker eens in het contract. Daar staat waarschijnlijk in wanneer de kotbaas binnen mag in het kot. Staat daar niets in, dan mag dat enkel in noodgevallen. Mag hij wel binnen – bijvoorbeeld voor herstellingen – dan moet hij op tijd verwittigen.

Maar staat er in het contract dat de verhuurder [b]altijd[/b] binnen mag, dan geldt dat niet. Omdat hij dan niet het ‘rustig genot verzekert’.

Komt je kotbaas op momenten dat ze niet mag of wanneer je dat storend vindt, dan moet je haar er eerst over aanspreken. Daarnaast kan je ook steeds contact opnemen met de studentenvoorzieningen van de unief of hogeschool. Levert dat niks op, dan kan je aangetekende brief sturen, waarin je verwijst naar het ‘rustig huurgenot’. In extreme gevallen kan je klacht neerleggen wegens huisvredebreuk of naar de rechter stappen.

Modelbrief of -document nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op.

 

Share Button

Comments are closed.