Welkom
Have an account? Log in or

Ramen huurwoning sluiten niet

Ramen huurwoning sluiten niet

Ramen huurwoning sluiten niet

Katherine G.

Ik ben sinds meer dan 1 jaar verhuisd in een studio te evere (11 november 2018). Ik heb een probleem met de 2 raamdeuren (grote raam maar ook een deur naar het terras). De raamdeuren gaan niet goed dicht, het gevolg is piepend lawaai en koude. Op een bepaald moment was het zelf van de bovenkant kapot aan de scharnieren. Het probleem is gekend bij buren (zelf gevraagd) en bij de eigenaars. Zij zeggen dat ze niets kunnen doen want er de ‘bouwers’ van het gebouw¬†die verantwoordelijk is (nieuwbouw). Zij zeggen dat het de bouwers zijn specifiek van de raamdeuren etc… Niemand die dus iets doet.

Ik vraag nu pas voor een vermindering van mijn huur tot het probleem is opgelost. Eigenaars zijn daarmee niet akkoord en zullen het probleem ”zo snel mogelijk oplossen”. Wat doe ik? Iemand heeft me aangeraden naar de vrederechter te gaan voor en het probleem op te lossen en een vermindering van huur? Is dat het beste + indien ja, hoe verloopt de procedure?

Dag Katherine

De verhuurder moet jouw als huurder het ‘rustige genot’ van de woning garanderen. Daarvoor moet hij de woning in goede staat van onderhoud aan de huurder leveren. Ook tijdens de overeenkomst moet hij de woning in zodanige staat onderhouden dat het kan dienen tot het gebruik waartoe het bestemd is.

Veel woorden om te zeggen dat de verhuurder de woning goed moet onderhouden.

Doet hij dat niet, dan kan je hem in gebreke stellen (liefst schriftelijk omwille van het bewijs) of je kan meteen naar de vrederechter stappen. Daar kan je het ontbinden van de overeenkomst vragen of eisen dat de verhuurder de nodige werken uitvoert. Vooraleer het zo ver komt kan je ook vragen aan de vrederechter om een poging te ondernemen om jullie te verzoenen.

Daarvoor heb je zelfs geen advocaat nodig, je kan gewoon zelf gaan. De meeste vredegerechten bieden op hun website ook een model van het verzoekschrift aan. Het rolrecht bedraagt doorgaans 35 EUR.

Modelbrief of -document nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op!

Share Button

Comments are closed.