Welkom
Have an account? Log in or

Schadevergoeding voor werken van de verhuurder

Schadevergoeding voor werken van de verhuurder

Recht op schadevergoeding voor werken van de verhuurder?

Glenn

Ik heb een winkeltje en de huisbaas heeft halsoverkop beslist om dit jaar nog zijn dak te vernieuwen (wegens subsidies die anders wegvallen).
Dit heeft hij ons enkele dagen voor het neerplanten van de containers en kraan medegedeeld. Met de feestdagen in het verschiet is dit een domper.

Ik ben terug gevallen van vijf parkeerplaatsen naar één en dit komt ons cijfer niet ten goede.

Kan ik een schadevergoeding vragen? Want hij bespaart mooi aan subsidies en uurlonen van de werkmannen (omdat deze nu paar meter minder moeten wandelen om alles in de container te krijgen). En ik zit met de gebakken peren.

Graag advies

Dag Glenn

Je vraag je of je recht het op schadevergoeding voor werken van de verhuurder.

Ik ga ervan uit dat je een handelshuurcontract hebt. Die valt niet alleen onder de wet op de handelshuur, maar ook onder het algemene huurrecht. Maar let op, het algemene huurrecht is slechts aanvullend, wat betekent dat jullie er in het contract of achteraf van kunnen afwijken. Is er niets bepaald, dan is het algemene huurrecht gewoon van toepassing.

En daarin staat onder de meer dat de verhuurder geen werken mag uitvoeren, zonder de toelating van de huurder. Tenzij het gaat om werken die niet kunnen wachten tot het einde van het contract. Vermoedelijk zal de eigenaar zeggen dat het hier gaat om dringende werken, maar dat moet je dus zeker nakijken!

En dan vraag je je natuurlijk af of je recht hebt op een schadevergoeding?

Dringende werken zal je alleszins moeten tolereren. Je kan je er niet tegen verzetten. Ook niet als je er last van ondervindt. Duren de dringende werken langer dan 40 dagen, dan heb je wel recht op schadevergoeding. Als de woning onbewoonbaar wordt, kan je het contract ook eventueel ontbinden.

Als de verhuurder zonder toelating niet-dringende werken uitvoert, dan verzekert hij je niet het ‘rustig genot ‘ en komt hij zijn plichten niet na. Ook in dat geval kan je schadevergoeding eisen, al zal je de schade dan ook moeten bewijzen.

 

Modelbrief of -document nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op!

Share Button

Comments are closed.