Welkom
Have an account? Log in or

Verhuurder weigert de huurwaarborg terug te geven

Verhuurder weigert de huurwaarborg terug te geven

Verhuurder weigert de huurwaarborg terug te geven

Violetta H.

Geachte,

7 maanden geleden zijn wij van een huurhuis naar een koophuis verhuisd.
Het huurhuis hebben we (met foto’s en getuigen te bewijzen) pico bello gepoetst en onbeschadigd terug aan de eigenaar overhandigd. Deze was er echter van in ’t begin op uit om ons op kosten te jagen en weigert nog steeds om onze waarborg vrij te geven. Ook claimde hij 2.500 € denkbeeldige schade, na een lange lijdensweg van systematische pesterijen.
Mijn vraag: hoe kunnen we onze huurwaarborg terug claimen. Na al die tijd hebben ze geen juridische stappen gezet, enkel loze dreigementen geuit. Ze hebben dan ook geen poot om op te staan.
Dank bij voorbaat.

 

Dag Violetta

Het is natuurlijk vervelend als de verhuurder weigert de huurwaarborg terug te geven. Maar misschien kunnen we je helpen!

De eerste vraag is natuurlijk of er zowel bij het begin als bij het einde van het contract een tegensprekelijke plaatsbeschrijving werd opgesteld. Zowel bij het begin als bij het einde van het huurcontract moeten de partijen samen een een plaatsbeschrijving opmaken. Een plaatsbeschrijving van een expert mag ook, maar enkel als de twee partijen daar uitdrukkelijk akkoord mee zijn gegaan. Op het einde van de huur moeten de partijen opnieuw een plaatsbeschrijving opmaken. De twee plaatsbeschrijvingen worden dan vergeleken.

Zonder ingaande (of uitgaande) plaatsbeschrijving is de huurder niks verschuldigd. De wetgever gaat er dan van uit dat de huurder de woning heeft gekregen in dezelfde staat als waarin hij ze achterlaat.

Daarnaast moet de ingaande plaatsbeschrijving ook verplicht worden geregistreerd. is dat niet gebeurd, dan is de huurder ook niks verschuldigd.

Als de huurder niets verschuldigd is, mag de verhuurder de huurwaarborg uiteraard niet blokkeren. Wij kunnen je helpen met een strenge brief aan de verhuurder.

Zijn de plaatsbeschrijvingen wel in orde, dan moet de huurder natuurlijk de schade vergoeden.

Komen jullie er samen niet uit, dan kunnen jullie naar de rechtbank. In dat geval kunnen we je helpen met een verzoekschrift.

 

Modeldocument of -verzoekschrift nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op!

Share Button

Comments are closed.