Welkom
Have an account? Log in or

Aankoop door een minderjarige in een webshop

Aankoop door een minderjarige in een webshop

Kelly V.

M’n dochter van 13 heeft een account geopend op een webshop en – zonder mijn medeweten – dingen besteld voor een bedrag van een 50 euro. Het account staat op haar naam … zonder geboortedatum of zo. Kan ik hier iets tegen doen?

Dag Kelly

Juridisch gezien kan een 13-jarige geen contracten afsluiten. Maar wat zegt de wet over de aankoop door een minderjarige in een webshop.

Dat minderjarige geen contracten kunnen sluiten, betekent nog niet dat ze zelf niks mogen kopen. Tenzij het gaat om dingen waar een minimumleeftijd op staat, mag een winkel ook perfect verkopen aan een minderjarige.

Al hangt het af van de leeftijd en de waarde van wat hij kocht.

Een kind onder de 12 jaar mag enkel kleine dingen zonder verregaande gevolgen kopen: een brood, pizza, … Dat noemen we daden van beheer.

Bij een kind van boven de 12, is de waarde ook van belang. Je kan je niet verzetten tegen kleine aankopen, maar wel tegen grotere aankopen die de minderjarige misschien zelf benadelen. Dat noemt men daden van beschikking.

Gezien het hier gaat om een beperkt bedrag, wordt het moeilijk.

Gelukkig gaat het hier om een webshop. Een zogenaamde ‘verkoop op afstand’ dus. Daarbij heb je altijd een recht om van de verkoop af te zien. Tenzij het gaat om producten op maat.

 

Modelbrief of -document nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op.

Share Button

Comments are closed.