Welkom
Have an account? Log in or

Contract met de makelaar opzeggen

Contract met de makelaar opzeggen

Valérie P.

Hallo, ik heb 2 maanden geleden een contract met een immokantoor gesloten. Die zou mij wekelijks op de hoogte brengen. Een maand na het afsluiten van het contract heb ik nog steeds geen nieuws. Ik heb het kantoor dus een mail gestuurd, maar ik heb nog steeds geen nieuws.
Zijn ze niet wettelijk verplicht om mij maandelijks op de hoogte te brengen?
Ik wil nu het contract met de makelaar opzeggen? Hebben we een boete?
Ik wil mijn huis verkopen, maar ik zit nog 4 maanden vast.
Wat nu? Kan ik het contract met de makelaar opzeggen?

Dag Valérie

In de eerste plaats bepaalt het KB over makelaarscontracten de spelregels waaraan makelaars zich moeten houden (het “KB Freya”).

Het KB Freya bepaalt onder meer dat een makelaarscontract maximum zes maanden mag duren (maar wel stilzwijgend mag worden verlengd). Als je vroegtijdig opzegt, mag de makelaar maximum de helft van zijn commissieloon vragen. Tenminste als je het binnen de zes maanden niet verhuurt of verkoopt.

Veel hangt natuurlijk ook af van wat er precies in het contract met de makelaar staat. Kijk alvast na wat daarin staat over het vroegtijdig beëindigen van het contract. Zegt je contract hoe en wanneer je vroegtijdig kan opzeggen?

Werd er geen termijn bepaald in het contract, dan kan je ten allen tijde opzeggen. Is er wel een termijn bepaald, dan moet je die uitdoen. Tenzij de makelaar natuurlijk zijn verplichtingen niet nakomt.

Als de makelaar zijn verplichtingen niet nakomt, dan moet jij jouw verplichtingen ook niet nakomen. Om latere discussie te vermijden, kan je daarover dan wel best een duidelijke (aangetekende) brief schrijven, waarin je duidelijk uitlegt wat jij hebt gedaan, wat de makelaar (niet) heeft gedaan en dat je daarom de overeenkomst als ontbonden beschouwt.

 

Modelbrief of -document nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op!

Share Button

1 reactie