Gelezen en goedgekeurd: verplicht voor verkoop auto?
Haaike S
Mijn broer bestelde vorige zaterdag een auto bij een bepaalde garage. Hij ondertekende de bestelbon (de auto staat wel als toonzaalmodel in de garage)
Vandaag ging hij nog eens naar een andere garage prijs vragen en hij kreeg een betere prijs. De verkoper zei dat deze prijs enkel vandaag telde en hij dus moest tekenen voor deze prijs. De verkoper zei dat mijn broer de bestelling kosteloos kon annuleren bij de andere garage binnen de 14 dagen met aangetekend schrijven.
Mijn broer geloofde dit maar nu lees ik zijn contract van de eerste garage door en zie ik staan dat dit enkel geldt als het contract buiten de onderneming wordt opgesteld (autosalon, beurs, etc)
Hij zit nu met 2 ondertekende bestelbons… kan hij 1 van de 2 kosteloos annuleren?
Dag Haaike
In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, heb je lang niet altijd het recht om van een aankoop af te zien. Het zogenaamde herroepingsrecht geldt inderdaad enkel bij een ‘verkoop op afstand’ of ‘buiten de onderneming’.
Van geen van beiden is er in dit geval echter sprake. Wat er in het contract staat, klopt dus.
Erger nog. Zodra jij en een verkoper het eens zijn over wat er wordt verkocht en tegen welke prijs, heb je eigenlijk al een bindende overeenkomst. Je hebt dus met beide verkopers een geldig contract gesloten.
Waarschijnlijk kan je ook niet bewijzen dat de verkoper zei dat je kosteloos kon annuleren. Mocht dat wel het geval zijn, dan kan je de overeenkomst nietig laten verklaren omwille van bedrog.
Dus resten er enkel nog de algemene verkoopsvoorwaarden van beide verkopers, de zogenaamde ‘kleine lettertjes’. Lees beiden aandachtig door en kijk of er in één van beiden een ontsnappingsroute (bv. 14 dagen bedenktijd) zit.
Is die mogelijkheid niet voorzien, dan rest er je nog 1 oplossing. En dat is geldigheid van het contract betwisten. De verkoop van een nieuwe auto moet namelijk aan strenge voorwaarden voldoen. Een van die voorwaarden is dat de koper met de hand de woorden ‘gelezen en goedgekeurd‘ naast zijn handtekening schrijft. Is dat niet het geval, dan is de hele overeenkomst nietig.
Heb je een voorbeeld van een brief nodig? Wil je zelf een vraag stellen? Neem contact op.