Welkom
Have an account? Log in or

Kosten opleiding terugbetalen

Kosten opleiding terugbetalen

Kevin D.

Mag de werkgever de kosten van een opleiding terugvorderen bij ontslag. Met andere woorden: moet de werknemer de kosten opleiding terugbetalen? Er staat niets op papier.

Dag Kevin

Soms mag je op kosten van de werkgever een opleiding volgen. Vaak is zo’n opleiding bijzonder duur, maar betaalt de werkgever deze opleiding voor jou. De werkgever betaalt ze dan in de hoop van jou een waardevolle werknemer te maken en ervoor te zorgen dat je een specialist wordt in je vak. Maar wat als je ontslag neemt? Mag de werkgever in dat geval de kosten van de opleiding terugvragen? Moet de werknemer de kosten opleiding terugbetalen?

Dat kan alleen als er in het arbeidscontract een scholingsbeding is opgenomen. Of als dat scholingsbeding achteraf werd overeengekomen,.

Bovendien kan je niet zomaar in elk contract een scholingsbeding zetten.

Een scholingsbeding is enkel mogelijk als de werknemer meer dan 34.180 € per jaar verdient (bedrag 1 januari 2018). Opgelet, deze voorwaarde geldt niet voor opleidingen tot een knelpuntberoep.

Bovendien is het alleen van toepassing op opleidingen waarmee je nieuwe professionele competenties verwerft die je ook in een ander bedrijf kan gebruiken.

Ten slotte moet de werknemer enkel opleidingen terugbetalen die meer dan 80 uren duren of meer kosten dan 3.187,62 € (bedrag 1 september 2018).

Is er een scholingsbeding, maar is er aan één van deze voorwaarden niet voldaan, dan is het scholingsbeding ongeldig en moet de werknemer dus niets terugbetalen.

 

Modelbrief of -document nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op.

Share Button

Comments are closed.