Welkom
Have an account? Log in or

Vlucht vertraagd of geannuleerd. Wie betaalt het loon van de werknemer?

vlucht vertraagd

Vlucht vertraagd of geannuleerd. Wie betaalt het loon van de werknemer?

Vlucht vertraagd of uitgesteld? Wie betaalt het loon als uw werknemer  te laat terugkomt uit vakantie. 

vlucht vertraagd

Vlucht vertraagd of uitgesteld? Wie betaalt het loon als uw werknemer te laat terugkomt uit vakantie?

Na de moedermaatschappij legt nu ook Thomas Cook België de boeken neer. Alle geboekte reizen worden geannuleerd. Wie dacht binnenkort nog op reis te kunnen vertrekken, is eraan voor de moeite.

Maar wat als uw werknemer zijn vlucht vertraagd of zelfs geannuleerd is terwijl hij in het buitenland zit en hij of zij niet (op tijd) kan terugkeren voor het werk? Wie betaalt zijn loon dan voor de dagen dat hij afwezig is?

Een werknemer die onverwachts niet komt werken (en dus ongewettigd afwezig is), daar moet u als werkgever niet voor betalen. Althans, dat is de regel. En op een regel bestaan natuurlijk heel wat uitzonderingen. Maar bestaat er ook een uitzondering voor dit wel heel bijzondere geval? Blijkbaar wel.

Enerzijds is er artikel 27 van de Arbeidsovereenkomstenwet, dat vooral betrekking heeft op stakingen. Volgens dat artikel moet u het loon van de werknemer betalen als hij of zij

  • in staat was om te werken (en bv. dus niet ziek van vakantie terugkwamen)
  • én op het voorziene uur naar zijn werk vertrekt
  • maar die niet op het werk geraakte omwille van een gebeurtenis die zich plots heeft voorgedaan
  • waar hij bovendien niks aan kan doen

Een werknemer die maandag terug moet beginnen, maar zaterdag- of zondagavond komt vast te zitten, kan zich dus niet op deze uitzondering beroepen. Het faillissement van Thomas Cook heeft zich namelijk niet voorgedaan op weg naar het werk. U moet voor die dag dus geen gewaarborgd loon betalen.

In dit geval is er sprake van overmacht: de werknemer kan onmogelijk het werk uitvoeren door omstandigheden buiten zijn wil. In dat geval wordt de arbeidsovereenkomst geschorst en u moet als werkgever dus geen loon betalen.

Hebt u nog vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

 

 

 

Share Button

Comments are closed.