Welkom
Have an account? Log in or

Ziek tijdens verlof, wat met je vakantiedagen?

Ziek tijdens verlof

Ziek tijdens verlof, wat met je vakantiedagen?

Volgens en Nederlands onderzoek is één op de dertig ziek bij het begin van zijn of haar verlof. Ben je ziek tijdens verlof, dan moet je volgens een arrest van het Europees hof je vakantiedagen later recupereren. Maar hoe zit het nu precies in België?

 

Ziek tijdens verlof

Volgens een recent Nederlands onderzoek is één op dertig ziek tijdens verlof. De plotse verandering van ritme en leefgewoontes zou de grote boosdoener zijn.

Maar wat gebeurt er met je verlof als je ziek wordt? Door een arrest van het Europese Hof van Justitie (arrest van 21 juni 2012) moeten werknemers die ziek zijn tijdens hun verlof, de mogelijkheid krijgen om op een later tijdstip nog vakantie te nemen.. In België geldt echter een andere regeling (die in strijd is met deze Europese regels). In België verschilt de situatie al naargelang je ziek wordt tijdens je verlof of je ziek wordt vóór je verlof begint.

 

Ziek vóór verlof

Word je ziek voor je verlof begint, dan behoud je je ‘verloren’ vakantiedagen. Je verliest deze dus niet en kan dus later nog vakantie nemen. Men kijkt dus welke schorsing van de arbeidsovereenkomst er eerst was: de schorsing wegens ziekte of de schorsing wegens vakantie. In dit geval was de schorsing wegens ziekte er eerst.

 

Ziek na verlof

Word je ziek tijdens je verlof, dan was de schorsing wegens vakantie er eerst. De dagen dat je ziek was tijdens je verlof, ben je dan kwijt en kan je later niet meer inhalen.

 

Europese regels

De Belgische praktijk verschilt dus van de Europese regels. Die laatste zeggen immers dat de ziektedagen tijdens de vakantie altijd later kunnen worden ingehaald. De Europese regels gaan ook voor op de nationale regels. Ook als de Belgische regels nog niet zijn aangepast: je kan je er toch al op beroepen in de rechtbank.

Share Button

Comments are closed.