Welkom
Have an account? Log in or

Facturen na de vereffening

Facturen na de vereffening

Facturen na de vereffening

Sam J.

Enkele jaren geleden heb ik een BVBA vereffend en alle schulden (waarvan ik destijds kennis van had) vereffend.

Nu krijg ik plots facturen na de vereffening. Het gat om facturen van gas en elektriciteit die dateren van 2014, dus vóór de vereffening. De BVBA bestaat intussen niet meer.

Ben ik nog steeds aansprakelijk voor facturen na de vereffening, nu de vennootschap al enkele jaren niet meer bestaat?

Dag Sam

Vanaf de vereffening (publicatie in het Belgisch Staatsblad) kunnen de schuldeisers zich nog 5 jaar lang richten tegen de vereffenaar zelf. In zekere zin blijft de vennootschap dus nog 5 jaar na de vereffening verder bestaan, waardoor de lopende procedures kunnen worden verdergezet.

Officieel heeft de vennootschap vanaf de vereffening geen rechtspersoonlijkheid meer. Omdat de schuldeiser zich niet meer tegen de vennootschap of haar vennoten kan richten, moet de vordering dan worden ingesteld tegen de vereffenaar. Maar zomaar een vordering instellen volstaat niet! Een schuldeiser zal tegelijkertijd ook de vereffening zelf moeten aanvechten, hetzij wegens bedrog, hetzij door de vereffenaar persoonlijk aansprakelijk te stellen. Het is maar de vraag of de schuldeiser dit kan bewijzen.

Daarnaast speelt ook de verjaring van de schuldvordering zelf. Facturen voor elektriciteit en gas verjaren na verloop van 5 jaar. Die termijn begint weer van 0 te lopen door een dagvaarding of een ingebrekestelling door een advocaat of deurwaarder. Een gewone brief van een incassobureau doet niks aan de verjaring die gewoon verder loopt.

 

Modelbrief of -document nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op.

 

Share Button

Comments are closed.