Welkom
Have an account? Log in or

Hoe lang om factuur op te maken?

Hoe lang om factuur op te maken?

Evelien V

Ik heb 6 jaar geleden een herstel laten doen aan de auto in een garage. Op heden heb ik deze factuur nog niet ontvangen. Kunnen ze deze nog opsturen en ben ik dan verplicht om te betalen. Is er sprake van verjaring?

Dag Evelien

In principe is elke zelfstandige verplicht om een factuur op te maken wanneer hij diensten of goederen levert. Dat moet ten laatste de 15e dag van de maand die volgt op de maand waarin het goed of de dienst werd geleverd. Is dat niet gebeurd, dan kan dat problemen opleveren met de BTW, maar dat maakt de factuur nog niet ongeldig.

Er is wel een korte verjaringstermijn van één jaar, maar die geldt enkel voor zaken waarvoor doorgaans geen factuur wordt opgemaakt.

Wacht de handelaar wel heel lang, dan zou je eventueel nog rechtsverwerking kunnen opwerpen. Van rechtsverwerking is er sprake als iemand wel een recht heeft (een factuur opmaken) maar wel heel erg lang wacht om dat recht uit te oefenen. De rechter zou de handelaar dan kunnen verbieden om dat recht nog uit te oefenen (waardoor de handelaar de factuur dus niet meer mag sturen).

Dat is onder meer het geval als de handelaar zo lang wacht dat je de diensten niet meer kan nakijken of dat je zelfs niet meer kan bewijzen dat je al betaald hebt.

 

Modelbrief of -document nodig? Zelf een vraag stellen? Neem contact op!

Share Button

Comments are closed.